Szkolenia kelnerskie

Szkolenia kelnerskie

Wykształcenie hotelarsko-gastronomiczne oraz ponad dwudziestoletnie doświadczenie w branży turystyczno-hotelarskiej, które posiadamy, daje nam prawo sądzić, że przekazywane informacje i ćwiczenia praktyczne będą źródłem bezcennej wiedzy dla każdego uczestnika kursu.

W czasie zajęć nie nakazujemy czynności i nie powielamy teoretycznych schematów. Wykorzystujemy własne, bogate doświadczenie. Pomagamy studentom zrozumieć „dlaczego” oraz jak przełożyć tę wiedzę na działania praktyczne. Umiejętność świadomej sprzedaży, zwana Up-Selling, to cecha profesjonalnego kelnera, którego poszukuje każdy Pracodawca, a nie zestaw reguł wyuczonych na pamięć.

Podkreślamy i wyjaśniamy istotę „Pierwszego Wrażenia”, co się na nią składa i dlaczego jest tak ważna. Unikalny klimat restauracji, uznanie gości oraz satysfakcja z osiąganych wyników finansowych to priorytety działań oraz efekty profesjonalnej postawy menadżerów i zespołu.

Etykieta serwisu, psychologia gościa, zajęcia praktyczne

Wyobraź sobie następującą sytuację:

„W luksusowej restauracji, urządzonej z przepychem goście jedzą wystawny posiłek. Potrawy są wyśmienite, atmosfera wyjątkowa, ceny zaskakująco rozsądne. Goście z pewnością wrócą , żeby cieszyć się tam kolejnym, miło spędzonym wieczorem w niebanalnej atmosferze, prawda?

Niestety nie...

Po półgodzinnym oczekiwaniu, w zatłoczonym holu, na zarezerwowany stolik, wyraźnie umęczony Maître D’Hôtel posadził ich bez słowa przeprosin i wyjasnienia. Pół godziny później, spiesząc się do innego stolika, kelner od niechcenia podał im menu. Jednemu z gości brakowało noża, innemu serwetki. Jedna z pań dostała niewłaściwą przystawkę, a kiedy zwróciła uwagę kelnerowi, ten stwierdził, że to nie jego wina. Kiedy podano dania główne dwoje gości zauważyło, że nie te dania zamówili, a te podane były niezgodne z ich dietą. Czerwone wino podano już nalane… do kieliszków od białego. Przygotowując desery przy stoliku gości kelner zdał sobie sprawę, że zapomniał zapałek i flambirowanie się nie powiodło, psując całe wrażenie. Przy kolejnym podejściu, już wyraźnie zdenerwowany, zbyt mocno przechylił płonącą patelnię, przypalił obrus i niemalże osmalił ramię honorowego gościa. Po następnej pół godzinie oczekiwania na rachunek, który był nieczytelny, goście wyszli ciesząc się, że ten wieczór już się zakończył

Brzmi jak koszmar? Tak i to nie tylko dla gości, ale również dla obsługi i menadżerów… Takie koszmary przydarzają się całkiem często, chciaż bardzo łatwo ich uniknąć. Kluczem do sukcesu jest odpowiednio wyedukowana i dobrze wyszkolona obsługa.”

Cytat z książki „Professional Table Service” (tłumaczenie - Kasia)

Chcesz mieć profesjonalnie wyszkolonych pracowników restauracji?
Skontaktuj si ę z nami a my podzielimy się z Tobą naszą wiedzą i doświadczeniem zawodowym. Jakość serwisu i psychologia gościa nie są trudne do opanowania, ale z pewnością szalenie istotne

Wchodzisz do restauracji i czujesz się, jakbyś tam nie pasował?
Nie tylko załoga restauracji musi znać swoją pracę, Ty też masz prawo dowiedzieć się, jak się zachować.

Dzięki współpracy ze WSET® oraz na bazie wieloletnich doświadczeń w 5-cio gwiazdkowych restauracjach na morzu - szkolimy załogi kelnerskie

Etyka serwisu w restauracji z elementami savoir vivre

Razem odkryjemy, na czym polega ta gra!