Projekty sommelierskie

Projekty sommelierskie

Projekty Sommelierskie dla grup i odbiorców indywidualnych

W ofercie mamy trzy cykliczne projekty:

"Wypić czy Zakręcić...?" czyli jak rozpoznać co jest w butelce i dobrze ją kupić

  • Dlaczego wino robimy z winogron a nie z arbuza lub kiwi?
  • Jakie wino jest lepsze, stare czy młode?
  • Skąd wiem co kupuję zanim nie otworzę butelki?
  • Co oznacza data na etykiecie?
  • Co to jest Stary i Nowy Świat?

"Warsztaty Smaków i Zapachów" czyli wino pachnie i smakuje nie tylko winem

  • Dlaczego wino ma różne kolory i czy to ma jakieś znaczenie?
  • Jakie jest spektrum kolorów dla białego i czerwonego wina?
  • Dlaczego wino może tak różnie pachnieć?
  • Kto dodaje do wina substancje aromatyczne i dlaczego?
  • Czy picie tańszego wina to wstyd?
  • Czy tylko drogie wino jest dobre?

"100 Kalorii Przyjemności" czyli kompozycja potraw i win to dużo dobrej zabawy

  • Kiedyś było białe wino do białego mięsa, a..., a co teraz?
  • Kto decyduje o tym jakie wino do jakiej potrawy?
  • Jakie wino do serów a jakie do deserów?
  • Czy istnieje wino do hamburgera, pizzy i hot-doga?
  • Czy czekoladę można zjeść z czerwonym, wytrawnym winem?
  • Jakie wino podać do zupy?

...takich i podobnych pytań będzie pewnie co niemiara, i o to chodzi